Interview Jasper – Stage TUI Crew Planning

Hallo! Ik ben Jasper Slings, inmiddels net afgestudeerd bij Operations Aviation Logistics. Twee jaar terug heb ik stagegelopen bij TUIfly Nederland.

Mijn stage ging over de crew planning en de automatisering hiervan. Eerst werd dit met de hand gedaan, met ondersteuning van een computer. Echter kostte dit een hoop tijd en geld, en daarom werd er geïnvesteerd in software die dit automatisch doet. Dit programma moest wel eerst naar de wensen van TUIfly Nederland worden aangepast. Hierin was ik de hoofdschakel en verantwoordelijk voor het testen en identificeren van fouten, zodat deze door de makers van het programma opgelost konden worden. Het was dus zeker een opdracht van belang voor TUIfly Nederland, wat later ook zeker toegepast zou gaan worden. Maar dit was slechts een deel van de opdracht. Ook heb ik gekeken naar hoe de afdeling nu was, hoe het na de automatisering eruit kwam te zien en hoe daar het beste naartoe gewerkt kon worden. Dit samen met de manager van de afdeling. Ik heb ook soms meegeholpen met het inplannen en controleren van de crew roosters. Dit was ook erg interessant was en echt op hbo-meeloopstage, en soms zelfs afstudeer niveau.

Ik heb de stage zeker als een leuke stage ervaren waar ik alle theorie uit jaar één en twee heb kunnen gebruiken in de praktijk, wat ook zeker fijn is aangezien je in jaar één en twee soms denkt “waar doe ik dit voor?”. Ook heb ik natuurlijk veel geleerd, over hoe met mensen om te gaan, hoe afdelingen in elkaar zitten en onderling met elkaar omgaan en zeker ook hoe men samenwerkt. TUIfly Nederland vond ik ook een top bedrijf om stage te lopen aangezien het groot genoeg was om van alles te zien, maar toch klein genoeg om iedereen gewoon aan te spreken met vragen. Ze zijn ook heel blij met stagiaires en je wordt zeker als volwaardig gezien. Wat wel wennen was waren de 40 uur per week, om 9 uur beginnen en om 5 uur klaar, heel anders dan op school. Het voordeel was wel dat je ’s avonds gewoon vrij bent en tijd hebt voor jezelf.

Mijn tips voor het stage zoeken zijn op tijd beginnen! Gebruik je hele netwerk van familie, vrienden, kennissen en de studievereniging. Zorgt er ook voor dat je eruit springt, aangezien bij veel sollicitaties je een van de vele bent. Maar boven alles, wees jezelf, draag bijvoorbeeld geen driedelig pak als je helemaal niet van een pak houdt. Voor tijdens de stage zou ik vooral zeggen dat je nieuwsgierig moet zijn en alles moet vragen wat je niet begrijpt, nu heb je de kans om alles te horen en te leren. Maar laat ook zelf jouw mening horen over dingen, je denkt dat hun alles weten omdat jij slechts stagiair bent. Maar dit is helemaal niet zo, en soms kunnen jouw ideeën juist het bedrijf enorm helpen.