Interview Luke

Mijn naam is Luke van der Laan, ik ben operations student en het afgelopen jaar stage gelopen bij Inspectie Leefomgeving & Transport Luchtvaart, de nederlandse CAA (civil aviation authority). Ik hield me tijdens het project bezig met onderzoek verricht in de database van voorval meldingen naar het mogelijk incorrect dispatchen van toestellen op outstations en het incorrect melden hiervan. Ik was verantwoordelijk voor het verwerken en analyseren van meldingen over voorvallen en incidenten in de Nederlandse luchtvaartsector. Het was een onderzoek puur gericht op theorie en kennisverbreding binnen de organisatie. Wat de resultaten van mijn onderzoek precies waren kan ik i.v.m. vertrouwelijkheid jammer genoeg niet delen, maar ik heb ze uiteindelijk gepresenteerd aan verschillende inspecteurs binnen de organisatie en zij gaven aan zeker iets te doen met de onderzoeksresultaten.

Het project zelf was compleet zelf opgezet en dus niet iets waar het bedrijf zelf om heeft gevraagd, toch bleek achteraf dat meerdere inspecteurs erg geïnteresseerd waren in het ontvangen van alle onderzoeksresultaten voor verdere analyse. Het leuke aan het project was dan ook dat ik het mijn eigen invulling kon geven.

Ervaringen

Over mijn ervaringen tijdens de stage kan ik vooral zeggen dat het een  totaal andere omgeving is dan de veilige omgeving binnen de opleiding aviation en je ontwikkelt een groter verantwoordelijkheidsgevoel. Ik heb er dan ook heel veel geleerd tijdens de stageperiode en veel buitengewone kansen heb gekregen.

Ik heb onder andere de mogelijkheid gekregen mee te gaan met inspecties op Schiphol naar de technische staat van verschillende toestellen, wat heel erg gaaf was. Ook ging ik samen met een mede-stagiair mee met een privé vluchtje van mijn stagebegeleider naar Texel. Allebei kansen die ik niet had willen missen!

Als enige concrete minpunt heb ik ondervonden dat  er redelijk veel interne spanningen binnen de organisatie waren en er veel kritiek was op de functie en productiviteit van de afdeling waar ik stage liep. Als stagiair is dat het niet altijd leuk om dat als eerste ervaring in de professionele werksfeer mee te maken. Echter is het wel heel leerzaam en volgens mij ook een realistische weerspiegeling van de rest van het bedrijfsleven geweest.

Mijn tip voor het vinden van een stage is (waarschijnlijk zoals iedereen zegt) begin op tijd! Solliciteer bovendien bij meerdere bedrijven en richt je dus niet alleen op die ene droomplek. Na je sollicitatie kan het namelijk letterlijk nog maanden duren voordat je te horen krijgt of je afgevallen bent of door mag met de selectieprocedure. In mijn geval had ik gesolliciteerd bij 3 bedrijven, waarvan 2 bedrijven mij pas 2 tot 3 maanden na de initiële sollicitatie contacteerden.

Voor tijdens de stage raad ik aan om altijd een professionele, geïnteresseerde en leergierige houding aan te nemen. Toch verschilt het per bedrijf, aangezien sommige organisaties een formele houding en omgang erg op prijs, waar andere bedrijven juist erg informeel zijn. In het begin is het aftasten. Voor het onderzoek geldt eigenlijk de algemeen bekende tip: begin op tijd en werk gestructureerd.